Φωτοβολταϊκά Συστήματα (Φ/Β) από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering)

parallax_1_home
Με την υπ’ αριθ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.24461 (ΦΕΚ Β’ 3583/31.12.2014) Υπουργική Απόφαση θεσπίστηκε η ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού.
Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το Φ/Β σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση.
Επειδή ο ενεργειακός συμψηφισμός πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και τυχόν πλεόνασμα παραγόμενης ενέργειας μετά τον ετήσιο συμψηφισμό δεν αποζημιώνεται, η ετήσια παραγόμενη από το Φ/Β σύστημα ενέργεια δεν ενδείκνυται να υπερβαίνει τη συνολική ετήσια κατανάλωση, κατά την έννοια ότι δεν προκύπτει κάποιο όφελος για τον αυτοπαραγωγό. Επομένως, η ισχύς του Φ/Β συστήματος θα πρέπει να επιλέγεται με βάση τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες.
NET METERING
Το Net Metering δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να παράγει το ρεύμα που έχει ανάγκη η επιχείρησή/κατοικία του, βοηθώντας τον να απαλλαγεί από τα έξοδα για ηλεκτρισμό (η τιμή της kWh άλλωστε έχει αυξητική τάση). Προσθέτοντας τις περιβαντολλογικές και ενεργειακές προεκτάσεις, η εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων εκτός από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, βοηθάει στο να εκμηδενιστεί το ενεργειακό αποτύπωμά μας στο περιβάλλον.
Πλεονεκτήματα αυτοπαραγωγής με φωτοβολταϊκά
1. Δυνατότητα μηδενισμού του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από μελλοντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, γιατί ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός και όχι λογιστικός.
2. Δυνατότητα
μηδενισμού του κόστους θέρμανσης – ψύξης – ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ), με την παράλληλη χρήση αντλίών θερμότητας.
3.
Βιώσιμο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Net Metering δεν επιβαρύνει το σύστημα και τους υπόλοιπους καταναλωτές! Αντίθετα, συνεισφέρει στην σταθεροποίηση του δικτύου και εναρμονίζεται με μελλοντικές νόρμες έξυπνων δικτύων “smart grid” όπου η παραγωγή θα πρέπει να γίνεται κοντά στην κατανάλωση. Γι’αυτό εφαρμόζεται χωρίς αναθεωρήσεις εδώ και πολλά χρόνια.
4.
Αναβαθμίζει την ενεργειακή κλάση και την αξία του ακινήτου. Εναρμονίζεται με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.
5. Σε σχέση με τα αυτόνομα συστήματα η ενέργεια, που παράγεται και δεν καταναλώνεται εκείνη την στιγμή (ή για όσο κρατά η φόρτιση των μπαταριών), δεν χάνεται
αλλά μεταφέρεται έως και ένα έτος, για να συμψηφιστεί με μέρες που η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση.

Τι είναι η αυτοπαραγωγή και πως λειτουργεί
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, που εγκαθιστούμε στα πλαίσια του net metering, συνδέονται με το δημόσιο δίκτυο. Το ρεύμα που παράγουν, απορροφάται απευθείας από τον καταναλωτή και εάν υπάρχει περισσευούμενη παραγούμενη ενέργεια από το δίκτυο του διαχειριστή ενέργειας και στη συνέχεια συμψηφίζεται με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης τουακινήτου. Ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός. Στο τέλος κάθε μετρητικής περιόδου το ποσό της οφειλής προς την ΔΕΗ, θα ισούται με την αξία των κιλοβατώρων (kWh), που προκύπτουν από την διαφορά, ανάμεσα στην ενέργεια που παράγουμε και την ενέργεια που καταναλώνουμε. Εάν η διαφορά είναι μηδενική τότε δεν θα πληρώσουμε για το ρεύμα που καταναλώσαμε. Εάν η διαφορά είναι πλεονασματική, τότε η περίσσεια ενέργεια μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό μέχρι να
κλείσει ο ετήσιος κύκλος και να γίνει η εκκαθάριση. Για την μέτρηση της παραγούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το Φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετείται μετρητής, ο οποίος μετράει την ενέργεια που παράγεται από Φωτοβολταϊκό.
Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για την αυτοπαραγωγή
Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, γίνεται πλέον ελκυστική η αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και θεσπίζεται για πρώτη φορά ο
ενεργειακός συμψηφισμός (
net metering). Συγκεκριμένα, η Απόφαση προβλέπει τα εξής:
Αυτοπαραγωγή στη Μέση και Χαμηλή Τάση.
Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
Τα όρια διαφοροποιούνται για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα με ανώτατη ισχύ για τα μεν Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 20KW ενώ για την Κρήτη τα 50KW.
Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, ενώ η εγκατάσταση δεν
περιορίζεται στις στέγες (αλλά δύναται να εγκατασταθούν σε πέργκολες, επί εδάφους, κα) 
Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.
Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.